Taner Akçakanat - Geçmiş Yaşam Çalışması (Anda Yaşama Çalışması) +90 553 918 4812
Ana sayfa| Hesabım / Üyelik | EN

Blog Yazılarım

Faydalı Makaleler

VİZYON


Hangi hedeflerin gerçekleşmesi için çalışacağına karar vermek, “keşke” denilenlerin gerçekten olmasını isteyerek rüyalar arasından 1-2 bilinçli hayal seçerek insan kişisel ve iş vizyonu konusunda bir adım atmış olur.

 

Vizyon çalışması; öncelikle gelecekte olmak istediğiniz kişi ve yaşamak istediğiniz hayatla ilgili bir özet çıkartmak; bunu yaparken de, bu özetin içine sizi sürekli ileriye taşıyacak adımları atmak ve motivasyonu bulmaktır.

 

Gün be gün neyin neden yapılması gerektiğini, neler yapılırsa vizyona yaklaşılacağını, neler yapılırsa uzaklaşacağını kontrol ederek hedefe yaklaşılır.

 

Vizyon yön duygusu verir.

 

Vizyon çalışmanızı aşağıdaki sırayla yapmanız en iyi sonucu üretecektir.

 

1- Hayalleriniz 2- Kişisel Vizyonunuz 3- İş Vizyonunuz

 

 

Vizyonumuzun, değerlerimizle olan bağlantısını keşfetmek onu unutmamamızı sağlar. Buzdağımızın, su üstünde kalan kısmının, günlük koşturmacaların içinde eriyip gitmesini engelleyen şey, suyun altındaki kısmıdır. Çekirdek değerlerimiz, vizyonumuzu kuru bir cümleden çıkarıp, içimizde alev alev yanan bir arzuya dönüştürenlerdir.


Vizyonunuzun altında yatan değerlerinizi keşfetmek için, isteklerinizi ifade ettiğiniz her cümleden sonra kendinize “Neden?” diye sorun. “Neden bu benim için önemli?”. Gelen cevaba da “Neden?” diye sorun… ve bir sonrakine de… ta ki çekirdek değerlerinize ulaşana kadar.

 

Çoğu kişiye “Neden?” diye sorulsa gelen cevap hep özgürlük oluyor. (tabii ki başka değerlerin yanı sıra). Zamandan ve mekândan bağımsız bir iş yapmak istememin altında yatan 1. çekirdek değer özgürlük.

 

Örnek iç konuşma:

 

 

“Özgürlük benim için özgürlük çok önemli. Şu anda yaptığım şeylerin hepsini özgür olmak, özgürce hareket edebilmek, insanların kendi özgürlüklerine kavuşabilmesine hizmet edebilmek için yapıyorum. Bunları yaparken de en önemli değerimi yüceltmiş oluyorum. Vizyonumun altında yatan bu çekirdek değeri bilmek, yaptığım şeyleri en iyi şekilde yapmama yardım ediyor. Yapmak zorunda olduğum şeyleri; birer “zorunluluk” olmaktan çıkarıyor. Bu değerimin farkında olmak vizyonuma giden yoldan sapmamı engelliyor. Vizyonumu asla unutmamamı sağlıyor. Karşıma çıkan engelleri aşmak için büyümeye

 

gelişmeye, değişmeye doğru beni cesaretlendiriyor. Çünkü benim için en önemli olan şeylerden birinin peşinden, özgürlüğün peşinden gidiyorum.”

 

 

Değerleri keşfetmenin bir diğer önemi; sizi, “SİZİN İSTEDİĞİNİZ” vizyona götürmesidir. Ailenizin, toplumun, çevrenizin, eşinizin, çocuğunuzun olmanızı istediği şeylerin arasından, sadece kendiniz için istediğiniz şeyleri ayırt edebilmenizi sağlamasıdır.

 

 

Vizyonunuzu oluştururken değerlerinizi de keşfetmeye vakit ayırın, bu değerler vizyonunuzu benliğinize sabitleyen yapıştırıcılar gibidir. Asla unutmamanızı ve hiç zorlanmadan o değerinizi doyurmak için ileriye doğru akmanızı sağlar.

 

 

 

Bir “Vizyon” Nedir?

 

Vizyonumuz hayallerimizin damıtılmış halidir.

 

Hayallerimiz, geleceğimizin göklerinde süzülen uçurtmalar ise; vizyonumuz, o uçurtmaları bir araya getirerek yaptığımız ve bizi o gökyüzüne taşıyacak uçan balonumuzdur.

 

 

Vizyon bir hayale sahip olmak, o hayale derin bir bağlılıkla inanmak ve kendini o hayali gerçekleştirmeye adamaktır. Vizyonunuz, atacağınız tüm adımları (hedefleri, stratejileri, seçimleri, eylemleri) şekillendiren bir güçtür. Zamanın içinde, adım adım ileriye doğru giderken ulaşacağınıza inandığınız yerdir.

 

 

Vizyon, bir hayal değildir. Hayalden çok daha gerçek; bir ön görü, bir tahmin, bir niyettir. Vizyon bir hedef de değildir. Hedeften daha geniş, daha uçucu, daha esnektir


.

 

 

 

 

Vizyon inanmakla ilgilidir. Bir şeye inanmak ve o inanç ile dünyanızı değiştirme gücü kazanmak.

 

Vizyon birçok istek ve hayal arasında öncelikli olanları belirleyip rafine etmektir.

 

Hedefleriniz ve amaçlarınız için güçlü bir “NEDEN” duygusuyla oluşturmaktır.

 

Vizyonunuzu Oluşturmak için Adımlar:

 

 

1- Rahatlamak için kendinize bir ortam sağlayın ve gündüz düşleri görmek için biraz vakit ayırın. Ben tamamen sessiz bir ortamda kendimi dinlemeyi seviyorum. Belki siz sevdiğiniz bir müzik eşliğinde rahatlıyorsunuz. Sizde ne işe yarıyorsa, rahatlamak ve kendinizle baş başa kalmak için onu yapın.

 

2- Keşfetmek ve hayal kurmak için kendinize izin verin. Yaratıcı ve oyuncu olun. Sağ beyninizin, sezgilerinizin, kalbinizin bir süre direksiyona geçmesine izin verin. (Sadece bir kaç saatliğine, merak etmeyin kontrolden çıkmazsınız… zaten siz istemediğiniz sürece sizden başka kimse duymayacak, dinlemeyecek…)

 

3- Düşüncelerinizdeki sınırları kaldırın. Neyin mümkün olabileceği ile kendinizi sınırlandırmayın. Rollerinizden kendinizi sıyırarak sadece kendiniz için, ucu bucağı olmayan bir düş görmeye niyet edin.

 

 

4- Tepkisel değil, proaktif olun. Hayatınızda şu anda istemediğiniz şeylere tepki olarak bir şeyler istemekle, gerçekten istemek arasındaki farkı ayırt etmek çok önemlidir. Eğer “Ben ne istiyorum?” sorusuna sürekli olarak ne istemediğinize dair cevaplar veriyorsanız, bir kâğıt kalem alın ve aklınıza yazacak hiç bir şey kalmayana kadar istemediğiniz her şeyi yazın. Tüm bunları zihinsel bardağınızdan boşalttıktan sonra, artık onu istediğiniz şeylerle doldurabilirsiniz.

 

 

5- “Nasıl olacak?” a takılmayın. İçimizdeki heyecanlı planlamacıyı bir kaç saatliğine uykuya gönderin. Şimdi istediğiniz şeyleri nasıl yapacağınızı düşünmenin değil; gerçekten ne istediğinize karar vermenin zamanıdır. Tüm zihinsel enerjinizi sadece ve sadece ne istediğiniz üzerine odaklayın.

 

6- Unutmayın, vizyonlar bile zamanla değişebilir. Yaptığınız bu çalışmayla kendiniz için değiştirilemez kanunlar yaratmıyorsunuz. İstemediğinizi ya da daha çok istediğiniz başka bir şey olduğunu keşfettiğiniz an yeni bir vizyon çizme özgürlüğünüz var. O nedenle bunu sizi kısıtlayan bir faaliyet olarak değil; işinizi kolaylaştıracak bir faaliyet olarak algılayın. İçinizin rahat etmesi için çalışmanızı kurşun kalem ve silgiyle yapabilirsiniz.


 

7- Kendinize aşağıdaki soruları sormaya başlayın. Bir cevap bulduğunuzu düşündüğünüz her seferinde kendinize “Neden bunu istiyorum?” diye sorun. Sizin için temelde yatan önemi (çekirdek değerinizi) ortaya çıkartıncaya yani dönüp dolaşıp aynı cevabı verdiğiniz noktaya kadar yüzeydeki cevabı kazımaya devam edin:

 

 

 

(Aşağıdaki sorular size kılavuzluk etmesi için örnek sorular. Belki sizin kendinize sormak istediğiniz daha çok işe yarayacak başka sorular da vardır. Bazı sorular benzer cevapları buldurmak üzere farklı şekillerde sorulmuştur.)

 

Kişisel Vizyon için Sorular:

 

Hayallerim neler?

 

Ne istiyorum?

 

Kendim için gerçekten, hakikaten ne istiyorum?

 

3-5 sene içinde kime dönüşmek istiyorum?

 

Kim olmak istiyorum? (Kim olmam gerekiyor değil!)

 

3-5 yıl sonra ne yapmış olsam, aradaki vakti çok iyi kullanmış olduğumu düşünürdüm?

 

Ne olsa bana canlılık verirdi?

 

Ne yapsam “tam doğru” hissettirir?

 

İçimde kelebekler uçuşturacak hayat neye benzerdi?

 

Hayatımda daha fazla olmasını istediğim şeyler neler?

 

Şu anda hissettiğim, yaşadığım, gördüğüm neleri daha fazla istiyorum?

 

Eğer para ya da başarısızlık bir mesele olmasaydı, işim ya da kariyerim neye benzerdi?

 

Hangi ilişkilerimi, bağlantılarımı, yaşam alanlarımı beslemeliyim ve geliştirmeliyim?

 

Düşünmesi bile inanılmaz olduğu için asla bahsetmediğim rüyam, tutkum ne?

 

“Pişmanlıkların olmadığı veya çok az olduğu tatmin edici bir hayat yaşadım.” diyebilmek için yaşam sürem boyunca hangi olayların gerçekleşmesi gerekiyor?

 

Günlük hayatıma daha fazla neşe ve heyecan getirmek için nelerle meşgul olmak, kimlerle iletişim içinde olmak istiyorum?

 

Nerede yaşamak istiyorum?


Nasıl yaşamak istiyorum?

 

Kimlerle yaşamak istiyorum?

 

Bütün bunları neden istiyorum? (Her bir cevabınız için dönüp çekirdek değerlerinizi bulun ve not edin.)

 

 

 

 

İş Vizyonu İçin Sorular:

Naslı bir iş yapmak istiyorum.

 

Kimlere hizmet vermek istiyorum

Ne iş yaparak mutlu olabilirim

 

Kazandığım para ile ne yapabilirim?

 

 

 

8- Tüm bu yazdıklarınız arasından sizin için en önemli 3 tanesini seçin. Yanlarına not ettiğiniz değerlerle birlikte size nasıl hissettirdiğine dikkat edin. Sizde hem büyük bir korku, hem de büyük bir heyecan uyandırıyorlarsa doğru bir seçim yapmışsınız demektir.

 

 

Hem sizi deli gibi heyecanlandıran, hem de korkudan kanınızı donduran bir kaç cümle veya ifadeye ulaştıysanız, kendiniz için muhteşem bir vizyon oluşturdunuz demektir.

 

 

 

Yapılması gerekneler hayaller kafanızı karıştırmasın ,elbette herkesde kendini ileriye taşıma gücü var, fakat terzi kendi söküğünü dikemez atasözü gibi,vizyon için sponsorlarınız mentorlarınız hep yanınızda olacak ,hepsi aynı yollardan geçti ve bariz olmayan o yol daha netlik kazanır sayelerinde.

 

 

 

 

*Bu    yazı Network21 adlı uluslarası lider yetiştirme programının haber bülteninden alınma        bir alıntıdır.


Eğitim ve seans almak için;
☎️: 0312 803 23 90
???? : +90553 918 4812